Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-03-09, 04:56 PM   #1
global
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
Default ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

Hello, I'm having several problems with the card GT240m on a ASUS N51Vn laptop, with video and the HDMI audio output.

With video, when I restart the X server or switch to a tty the refresh rate seems to change and then in console and under X the screen is flashing and appears ugly waves.

Regarding the audio, the card is not recognized by the system, I tried compiling the latest alsa drivers and libraries but the card does not appear in the output of command "aplay -l", I also tried to add the ID card in sound/pci/hda/patch_nvhdmi.c without result.

lspci -vvnn | grep -i audio
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller [8086:293e] (rev 03)
01:00.1 Audio device [0403]: nVidia Corporation Device [10de:0be2] (rev a1)

$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC269 Digital [ALC269 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0


Any help is appreciated.
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (44.1 KB, 322 views)

Last edited by global; 10-12-09 at 02:53 PM. Reason: added audio information
global is offline   Reply With Quote
Old 10-09-09, 02:55 AM   #2
ongkhua
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Default Re: ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

I had the same problem with the fuzzy screen, but my audio works ok. Asus N51vn, Fedora Core 11, both driver version 190.36 and the one that comes with Fedora (nv) has the same problem.
ongkhua is offline   Reply With Quote
Old 10-09-09, 09:48 AM   #3
global
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
Default Re: ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

Thanks for you reply ongkhua. Are you running x86_64 vesion? and Can you please paste your output for "lspci -vvnn", "aplay -l" and "aplay -L"?
global is offline   Reply With Quote
Old 12-22-09, 12:20 PM   #4
cajual
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 10
Default Re: ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

I am trying to get this issue noticed, help me report the problem to nVidia, Ubuntu, and whatever other linux distro it occurs on!

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1359721
cajual is offline   Reply With Quote
Old 12-25-09, 01:09 PM   #5
Akita
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 2
Default Re: ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

Bug already filed and confirmed w/Ubuntu:

https://bugs.launchpad.net/bugs/482456
Akita is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 01:48 PM   #6
global
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
Default Re: ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

Good news regarding to HDMI audio output.
http://mailman.alsa-project.org/pipe...er/024229.html
global is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 09:58 PM   #7
makeable
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 13
Default Re: ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

According to the driver notes the G240M has been removed as a supported device.
makeable is offline   Reply With Quote
Old 12-29-09, 10:17 PM   #8
ongkhua
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Default Re: ASUS N51Vn with GT240m and 190.36 several problems.

Quote:
Originally Posted by global View Post
Thanks for you reply ongkhua. Are you running x86_64 vesion? and Can you please paste your output for "lspci -vvnn", "aplay -l" and "aplay -L"?
Sorry for the late reply. I have FC10 i686 and FC12 x86_64, both recognized the audio. I recently installed NVIDIA driver ver 190.53, shaky screen still occurs.

I just noticed my system had 2 audio device, 1 from Intel, and another from the NV chipset, the one FC recognized is the Intel Audio, sorry for the confusion.


Below are the output requested, generated from FC12 x86_64:

lspci -vvnn (cropped out some unrelated info)

00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port [8086:2a41] (rev 07) (prog-if 0
0 [Normal decode])
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx+
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0, Cache Line Size: 32 bytes
Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
I/O behind bridge: 0000c000-0000cfff
Memory behind bridge: fc000000-fdefffff
Prefetchable memory behind bridge: 00000000ce000000-00000000dfffffff
Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- <SERR- <PERR-
BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA+ MAbort- >Reset- FastB2B-
PriDiscTmr- SecDiscTmr- DiscTmrStat- DiscTmrSERREn-
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: pcieport-driver
Kernel modules: shpchp

00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller [8086:293e] (rev 03)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:1593]
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0, Cache Line Size: 32 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 22
Region 0: Memory at fbff8000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: HDA Intel
Kernel modules: snd-hda-intel

01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation Device [10de:0a34] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:2034]
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0
Interrupt: pin A routed to IRQ 16
Region 0: Memory at fc000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
Region 1: Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Region 3: Memory at ce000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
Region 5: I/O ports at cc00 [size=128]
[virtual] Expansion ROM at fd000000 [disabled] [size=512K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: nvidia
Kernel modules: nvidia, nouveau, nvidiafb

01:00.1 Audio device [0403]: nVidia Corporation Device [10de:0be2] (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:2034]
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0, Cache Line Size: 32 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 10
Region 0: Memory at fde7c000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>

aplay -l :
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC269 Digital [ALC269 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

aplay -L
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC269 Digital [ALC269 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
[khong@khong-n51v ~]$ aplay -L
front:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC269 Analog
Front speakers
surround40:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC269 Analog
4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC269 Analog
4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC269 Analog
5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC269 Analog
5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC269 Analog
7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=Intel,DEV=0
HDA Intel, ALC269 Digital
IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
PulseAudio Sound Server
default
Default
ongkhua is offline   Reply With Quote

Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.