Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 03-25-12, 04:17 AM   #1
KPF
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Default P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

Hi NV community, this is my first post here and I ask for help.

There is some complex problem with graphics, I think it is video driver or hardware.

This is new computer.
I constructed it 3 weeks ago and still can not locate what's wrong.
All components are new.
The only solution for this combination or hardware I found is to switch to nouveau driver - in Ubuntu, but unfortunately nouveau does not work in my Gentoo.

To make long story a little shorter, here are screenshots:
http://www.nvnews.net/vbulletin/atta...1&d=1332666865
http://www.nvnews.net/vbulletin/atta...1&d=1332666938
Periodically, the desktop gets random set of square blocks 16x16 with random colors.
They appear even when GPU and CPU are idle and cold.


Replacement of Nvidia card with another (9800 GT)
completely eliminates the problem
so a hardware cause is not excluded completely.

The content of video memory is actually corrupted so I can take screenshots.
Redrawing or moving windows restores good image.

It happens only in Linux (Gentoo and Ubuntu).
Windows 7 is running flawless, so the warranty service men could not find anything with 3dMark and Furmark

I hope it is caused by driver or their specific combination (nvidia-drivers, chipset, ide, compositing etc.?)

No more problems or malfunctions, but this one is weird enough to prevent normal use of computer,
so I ask for qualified help.


Setup:
1. Motherboard: Asus P9X79 WS
2. CPU: Intel i7 3820
3. CPU Cooler : CoolerMaster Hyper 412S, works good and is almost cold.
4. RAM: several sets. OCZ DDR3 3x2GB 1800MHz (from previous computer, no problems earlier), Corsair DDR3 XMS3 4x8GB 1600MHz.
5. PSU: 1000W Seasonic Platinum.
6. Video card: Nvidia GTX 580 Gainward Phantom 3072 MB, not overclocked.
7. HDD - WD Velociraptor 600GB, dual boot Win7 x64 and Linux x86_64, both with all updates.
8. Case - Full Tower Antec P280, good air flow.

Regarding system health,
* CPU is 41-43 'C,
* chipset maybe 50-60 'C
* GPU is 42-47 'C
* DDR modules have heatsinks and are not very hot at all when touched, may be 40-45'C just like CPU.

Checked OS:

(1) Linux amd64: several installaions.
1A: Gentoo Linux (amd64), kernel 3.2.1-r2 - fresh install
nvidia-drivers versions 295.20-r1, 290.10, 275.09.07 all give such squares

1B: Kubuntu 11.10, kernel 3.0.0.16-generic, nvidia-drivers 280.13, freshly installed 3 days ago for test.
squares do appear.
switch to nouveau driver solved the problem.

(2) Windows 7 x64 drivers v295.10: everything all right, no squares.
Serious Sam BFE, 3dMark 2006 - running without any problem
Furmark: no problem
3DMark 2011: 1st and 2nd tests OK, 3rd test - driver stops on card overheating (86'C), but after 3DMark exit - everything is all right again.
ATITool: hard freeze (only reset button helps) after 2-3 minutes with GPU temperature not more than 73 'C.
I think it is just not the best cooling system of this Phantom and not connected to my main concern, but who knows... local overheating, maybe.

(3) Gentoo Linux, kernel 3.0.6, nvidia-drivers 290.10 ;
- if I may, one more problem, in addition to the one already discussed.
Each 49-50 seconds, exactly, like a soldier,
the screen gets filled with one color (black, white, light blue etc.) for 1..3 seconds,
after that the desktop is back again and everything still works. Then again and again forever each 50 seconds.
I don't know if it can be caused by bad contact of DVI connector,
but this blinking happened only with 3.0.6 kernel
(UPDATE: several times happened yesterday on current 3.2.1-r2 when the system was not completely... tuned? sorry for my English)

----------

What I did with no effect:
* DDR replacement and shuffle (tried 40GB, 2x8 GB, 1x2 GB)
* memcheck86+ - no issues found
* PCI-E slot change for GTX: first blue (16x), second blue (16x), first black
* SATA slot change, SATA cable change (3GB/s and 6GB/s), and extermal SATA controller
* BIOS option for PCI-E: Gen 2/Gen 3
* OS reinstall - fresh kubuntu shows the same squares.
* earlier nvidia drivers: 275.xx
* NVidia X Server Settings: changed preferred mode Adaptive to Maximum Performance, with no impact
* Compositing in KDE-Plasma on / off, OpenGL / Xrender - all choices.
* BIOS - number of CPU cores 1-4, HyperThreading on/off, power states on/off, VT-d on/off,
* update to newest BIOS version (0701 -> 0802)
* Gainward video BIOS update said it is already the newest version
* another CPU and mobo - not available now (waiting for these from repair and then will check)

System logs are mostly clear.
tail -f /var/log/everything/current , dmesg - do not grow after screen corruption.

----

What I seen several times but not sure...
* Squares appeared when I startied moving mouse (broken mouse memory buffer? )
* Screen corruption is accompanied with short burst of HDD activity (IRQ conflict with SATA controller? but I tried external controller)


------

I switched Kubuntu to nouveau driver and the squares do not appear.
Would like to see the same coolness from commercial driver....
Google show few pages about multicolor square artifacts, most linked to damaged GPU and RMA.
But only for Linux???

What should I do to eliminate the problem or clearly demonstrate to warranty men for replacement?
Thanks beforehand!
and for reading such a long post

PS. attached http://www.nvnews.net/vbulletin/atta...1&d=1332667443
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	snapshot4-cut.png
Views:	406
Size:	54.8 KB
ID:	43747  Click image for larger version

Name:	snapshot3.jpg
Views:	393
Size:	72.3 KB
ID:	43748  
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (50.1 KB, 144 views)
KPF is offline   Reply With Quote
Old 03-25-12, 09:59 AM   #2
pezed
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

Seems pretty obvious the card is bad. You say it works fine in windows but I would almost garantee if you load a game that uses opengl you will see the same result. RMA the card.
pezed is offline   Reply With Quote
Old 03-27-12, 02:28 PM   #3
KPF
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

pezed, thanks for answer.

Actually, I thought the same for the first time, but I ran several OpenGL games and benchmarks, repeated today and they go excellent...

* CINEBENCH_11.529
* Unigine Heaven 2.0 in both DX11 and OpenGL modes
* SpecViewPerf11
they are hard enough judging from fan rotation... no problem.

GPU temperature was up to 88'C but no issues.

Also I ran Serious Sam TFE HD (switched to OpenGL renderer)
factory demos and /benchmark() from console
- all clear and GPU temperature was not more than 55'C
looks like this Sam is too weak for nowadays cards...

DirectX and GPU (CUDA/OpenCL) benchmarks as well:
* 3DMark 11 and 06 today worked without driver shutdown.
* OCCT Perestroyka 4.2 - all clear...
* Fluidmark (for PhysX)


-------

UPD.
Looks like lowering system timer from 1000 HZ to 100 HZ can be the solution!
no squares now for 20 minutes...
UPD-2.
Well, it does not solve the problem, just decreases the frequency of its appearance...

Still looking for demonstration to warranty men. It would be ideal if the card could develop its defectiveness and silently die without smoke.

Tomorrow wil check it in another Linux computer...
KPF is offline   Reply With Quote
Old 05-13-12, 01:29 PM   #4
xwolfi
Registered User
 
Join Date: May 2012
Posts: 1
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

You are not alone, I and another guy have the same problem and we're discussing it here : http://forums.opensuse.org/forums/en...eo-card-2.html

Did you solve it yourself ? To sum up a bit, the other guy and I have the same opensuse version and the same gainward nvidia GTX 580, we are trying to nail down the cause of the issue.
xwolfi is offline   Reply With Quote
Old 05-14-12, 01:11 PM   #5
KPF
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

Hi, it is really funny.
Now we know that there are 3 independent 3GB Gainward 580 GTX with equal behaviour in Linux.
Mine is not SuSE, but Gentoo. Driver version 295.20.

Don't they test their cards?
I think we could show this thread to official people in Gainward.

No, I did not solve the problem, just took for desktop ATI card
and moved GTX card to second slot for computations only (OpenCL).
No clear evidences that GPU is probably bad: computed numbers are correct.
KPF is offline   Reply With Quote
Old 05-14-12, 06:41 PM   #6
Deanjo
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 301
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

Ya by the looks of it, this is card specific. I have a few GTX-580's, none are gainwards and they have no issues like this at all (also running openSUSE).
Deanjo is offline   Reply With Quote
Old 06-03-12, 12:14 PM   #7
KPF
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

Well, I checked my 3GB Phantom in completely another computer with Linux OS and proprietary drivers

Motherboard: Asus P6T Deluxe (Socket 1366)
CPU: Core i7 920
RAM: 6GB DDR3 (3x2GB)
PSU: 800 W (brand new AeroCool Strike-X)
Ubuntu Linux 11.04 (LTS)
kernel version 2.6.32-41-server
drivers: nvidia-current (version 295.53 as I remember)

and it gave the same artifacts.

Now writing email to Gainward pointing to these two topics.
KPF is offline   Reply With Quote
Old 06-05-12, 12:05 AM   #8
KPF
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

1. Gainward support replied

-------------
Thank you for your request.

We are confident that this problem has nothing to do with the GTX580 Phantom 3GB in the first line. Since the time of selling this graphics card, we never had any known problem with it; this may also be related to the used operating system. This issue is related to the NVIDIA driver and can therefore only be solved by them, because they are publishing all drivers.

Anyway, we will forward this problem to NVIDIA.
------------

2. nvartifact at SuSE forums
http://forums.opensuse.org/forums/en...eo-card-2.html
checked another card received as replacement, but no luck:
Quote:
produced the artifact again on this new card in less than half an hour
--

So we should wait for solution from NVIDIA.
KPF is offline   Reply With Quote

Old 12-16-12, 05:34 AM   #9
KPF
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Default Re: P9X79 + i7 3820 + GTX 580 + Linux(Gentoo, Ubuntu) = square multicolor artifacts

driver 304.64 : the same squares.
KPF is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.